Hoppa till innehåll

Vad är sanningen om Passion och Motivation?

Vad är sanningen om Passion och Motivation, eller vad är det som gör framgångsrika personer framgångsrika?

När det gäller sport pratar vi ofta om gener, tur och talang. Går det att överföra detta till affärsvärlden? Jag tror inte det. Sanningen får vi (tyvärr) söka på ett helt annat ställe.

Vad gör framgångsrika människor som de flesta andra missar?

För att lyckas i det långa loppet krävs det att du klarar av att följa din utstakade väg, eller process. Det innebär att du måste göra samma sak, dag efter dag, genom att följa uppsatta rutiner oavsett hur jobbigt det känns.

Att nå sina mål är lättare när vi känner oss motiverade. Det kan vara både intern motivation och extern motivation när vi blir ”boostade” av medarbetare och chefer.

Oavsett om det är inom jobbet, sport eller för den delen konst, får man ofta höra att”min passion är nyckeln till min framgång”.

När man hör detta är det stor risk att bli nedslagen och tappa tron på sig själv. Det känns orättvist att framgångsrika människor verkar ha någon ostoppbar passion och viljestyrka samtidigt som man själva verkar sakna det.

Som tur är stämmer det inte. Framgångsrika människor känner precis samma tristess och brist på motivation som alla andra. Det finns inga magiska piller som gör dem redo och inspirerade varje dag. Skillnaden är att de fortsätter att ha fokus på sina mål oavsett vad som händer. De låter inte känslor bestämma deras handlingar. Högpresterare hittar alltid en väg för att komma framåt, arbeta sig igenom tristessen och bryta ner sitt slutmål till dagligt arbete.

Det är förmågan att jobba när det är tungt och jobbigt som skiljer högpresterare från alla andra. Det är det som är skillnaden mellan de som kommer att lyckas och de som kanske lyckas.

Passion eller Motivation?

Alla kan arbeta hårt när de känner sig motiverade. En säljare t.ex jobbar alltid lite hårda precis efter han fått in en stor order. Motivationen att få in ytterligare affärer driver framåt, det går helt plötsligt att ta vilken affär som helst. Samtidigt motiveras ofta arbetskamrater bara genom att säljaren är närvarande. Att ha fått ett bra resultat är en fantastisk motivator. Jag har lyckats!

Men vad händer när du är uttråkad? Vad gör du när arbetet är inte lätt? Vad händer när det känns som inget går din väg eller att du inte får någon   uppmärksamhet för ditt nedlagda arbete och resultaten uteblir?

 

Handen på hjärtat, är du då villig att arbeta ännu hårdare för att nå framgång? Det är här den stora skillnaden ligger. Förmågan att fortsätta arbeta när det inte är lätt.

"Det är då det gäller att fokusera på processen, inte den isolerade händelsen."

Vad är våra mål egentligen?

Alltför ofta tror vi våra mål handlar om resultatet. Vi ser framgång som en händelse som ska uppnås och kompletteras.

Låt mig ge några exempel …
Hälsa som händelse: ”Om jag bara går ner 10 kilo, då skulle jag vara i bra form.”
Entreprenörskap som händelse: ”Om vår verksamhet var på Dagens Industris framsida, då skulle allt lösa sig.”
Är detta rätt sätt att kategorisera framgång utifrån en enstaka händelse? Även om det skulle vara fantastiskt skoj att vara på DIs framsida.

Om man istället tittar på de människor som konsekvent uppnår sina mål, inser man att det inte är de händelser eller resultat som gör dem annorlunda. Det är deras engagemang i processen. De ser till att bli förälskade i dagligt arbete och uppgifter, INTE den enskilda händelsen.

Hur ska man göra då?

Finessen, eller det så kallade moment 22, är naturligtvis att den fokus de har på processen kommer att ge framgång och resultat i slutändan…

Vill du bli en stor författare och skriva best-sellers kommer du bara att lyckas   om du älskar processen att skriva.

Om du vill att hela världen ska känna till ditt företag, då kanske det är bra att synas i Forbes. För att kunna nå det resultatet gäller det att älska marknadsföringsprocessen.

Eller är det så att du vill komma i form och bli av med de 10 kilo jag pratade om tidigare?  För att lyckas långsiktigt är det processen att äta hälsosamt och träna regelbundet som du måste älska. Som en sidoeffekt blir du troligen en lyckligare person totalt sett.

Vill du bli betydligt bättre på något, måste du bli älska DEN processen. Du måste bli kär i din identitet där du gör jobbet, inte bara drömma om de resultat du vill ha.

Med andra ord …

Bli förälskad i tristess. Älska upprepningar och praktik. Bli förälskad i den processen du gör och låt resultaten ta hand om sig själva.

 

Lycka till!